15. kapitola - Němá

15. KAPITOLA - NĚMÁ


Taranee měla pocit, že hledí do Plamene jasu nejméně několik hodin, ale pro Will, Cornelii, Hay Lin a Irmu to byla jen krátká chvíle. Všechny doslova visely pohledem na své kamarádce a nemohly se dočkat, až jim bude vyprávět, jak to dopadlo. Co vlastně viděla? Co když spatřila něco děsivého? Hleděla i do jejich budoucnosti?
Taranee se podařilo plamen posílit a rozjasnit. Chvíli počkala, aby se ujistila, že už znovu nepohasne, ale jeho uchvacující záře ani na okamžik nepolevila. Ještě nikdy se Taranee necítila tak soustředěně, tak průzračně. "Modrým plamenem ožívá průzračnost..." - ten zázračný oheň měl opravdu schopnost udržet lidskou mysl naprosto nezakalenou.
Ale pak se začalo něco dít. Plamen se náhle rozkmital jako na poplach a jeho záře začala znovu slabnout! Taranee zdvihla dlaň a vyslala do modrého ohně svou magickou energii, ale něco nebylo v pořádku. Plamen jasu opět pohasl, a přestože se Taranee ze všech sil snažila ho posílit, jeho záře se už neprojasnila.
Vtom se zpod věže ozval mohutný hlas: "No podívejme! Nejsou to náhodou mé šikovné finalistky?! Copak tu děláte, takhle uprostřed temného lesa?"
Taranee se prudce otočila a zděšeně pohlédla dolů, kde stála dvorní zpěvačka! Tyčila se nad Strážkyněmi a na tváři jí zářil úlisný úsměv, jakým neustále klamala muscarijského krále. Po jejím boku stáli oba šedivě odění strážci.
"A jsem si jistá, že někdo navštívil starý plamen, je to tak?" S těmi slovy významně pohlédla na Taranee a výhružně na ni zakývala prstem. "Co jsi viděla v Plameni, má drahá přítelkyně? No? Odvážíš se mi to říct?"
Taranee chtěla něco odpovědět, ale jazyk jako by ji neposlouchal. Byl celý zcepenělý a ani se nehnul. Čarodějka Ohně zírala zlostně na dvorní zpěvačku, ale nedokázala ze sebe vypravit jediné slovo.
"Jestli si na to netroufáš, mohla bych třeba hádat. Řekla bych, že to bude zajímat i své kamarádky..."
Taranee se zoufale snažila ovládnout svůj jazyk, ale ten ztuhnul a ztvrdnul jako jazyk velkého papouška. Jako by měla na patře přilepený veliký kus lepkavé gumy, kvůli kterému musela začít dýchat nosem. "Myslím, že jsi spatřila budoucnost svých kamarádek," pravila dvorní zpěvačka úlisně. "A nechceš o tom mluvit, protože..."
Taranee zavrtěla vzdorně hlavou, ale ostatní visely pohledem na té zrádné podvodnici. Ta mezitím namířila ukazováček s krvavě rudým nehtem na Will a pokračovala: "...protože jsi viděla svou kamarádku ve stáří. Poté, co se třikrát rozvede, zůstane docela sama, bez dětí, bezradná, zahořklá a všemi zapomenutá a jejím jediným společníkem bude stará zablešená kočka."
Taranee zavrtěla znovu hlavou a zoufale se snažila vykřiknout, že to není pravda. Že je dvorní zpěvačka podvodnice! Že ji nesmějí poslouchat! Ale místo toho spatřila Will, jak se otřeseně odvrátila a smutně poodešla stranou.
Dvorní zpěvačka ukázala na Irmu.
"A taky jsi viděla, co čeká tvoji další kamarádku," pokračovala nemilosrdně. "Jak se bude podbízet slavným lidem a snažit se získat jejich přízeň, aby se sama mohla stát hvězdou. Udělá cokoli, jen aby dostala třeba tu nejmenší roli v jakémkoli filmu, ale úspěchu stejně nedosáhne. Nakonec skončí na ulici, bez rodiny, bez přátel, bez domova. To jsi viděla?"
Taranee znovu zavrtěla hlavou a marně se snažila zachytit vyděšené pohledy svých kamarádek, ale dívky zíraly na dvorní zpěvačku a jako zhypnotizované naslouchaly jejím falešným věštbám. Zrádkyně pokračovala-byla to jedna lež za druhou. Hay Lin převezme restauraci a bude muset pracovat od ranního kuropění do setmění, až z ní bude naprosto vyčerpaná, seschlá stařena. Cornelii vypadají všechny vlasy a její krásná tvář ztmavne a zkrabatí se hlubokými vráskami.
Nic z toho nebyla pravda, ale to ostatní nemohly vědět. Dvorní zpěvačka je zasáhla na jejich nejcitlivějších místech a šokované dívky jí uvěřily každé slovo.
Čarodějka Ohně hleděla zoufale z jedné na druhou, ale její kamarádky se odvrátily, pohroužily se do svého trápení a úplně na ni zapomněly. Copak tomu opravdu věří? ptala se Taranee nechápavě sama sebe. Jak to, že důvěřují té odporné zrádkyni víc než mně?

Žádné komentáře:

Okomentovat