3. kapitola - Stín na fotce

3. KAPITOLA - STÍN NA FOTCE


Taranee ani nestihla zazvonit, a už se rozlétly vchodové dveře do Willina bytu.
"Ahoj, viděla jsem tě oknem! Pojď dál. To je ten nový foťák? Páni, ten tak malinký..."
"Zato pořádně výkonný," poznamenala Taranee. "Můžeme se na to hned podívat? Jsi doma sama?"
"Dalo by se to tak říct," přisvědčila Will, "ale víš přece, že v poslední době mám neustále společnost-bručivou lednici nebo upovídanou mikrovlnku. Ale jo, máma je v práci."
Will vešla do pokoje a postavila počítač na stůl. Podívala se na něj a významně zdvihla obočí. Nato se stroj docela sám zapnul a hned začal potichounku příst: "Hmmm, aha? Dobré odpoledne, co pro vás mohu udělat, milé slečny?"
"Dobré odpoledne, Georgi," přisvědčila Will.
"Máš program, který by si věděl rady s Taraneeinými obrázky? Má totiž zbrusu nový digitální fotoaparát."
"Hhhrrmmm, musím se nejdřív trochu protáhnout. Tak se na to podívejme..."
Na obrazovce se postupně otevřela všechna okna, jako by ho někdo ovládal.
"Nemůžu si na to zvyknout," podotkla Taranee.
"Umět s tím přístrojem zacházet je jedna věc, ale přimět ho, aby mluvil? To už je trochu moc!" Čarodějky se vždycky nestačí divit, když Will rozmlouvá s Lednicí, Georgem nebo Mildred, jako by to bylo něco naprosto běžného.
"Nejdřív budu potřebovat připojovací kabel," prohlásil George. "Pokud se nepletu, měl by být ve stole v pravé zásuvce."
Will našla tenký drát a zdvihla ho před obrazovku počítače. Musel to být ten správný, protože George odpověděl tichým spokojeným zabrumlánám. Pak jí vysvětlil, co má udělat, a Will k němu úspěšně připojila Taraneein foťák.
"Íííííííííích!"
Znělo to, jako by vzduchem prosvištělo dokonale nabroušené ostří. Will a Taranee leknutím doslova nadskočily.
"Áááá, přestaň! Jsem hróóózně lechtivý!"
Taranee chvíli trvalo, než jí došlo, že to mluví její nový foťák. Honem ho pustila na stůl.
"Grrrrr! Teď jsi mě celého poškrábala. Nemehlo!"
"Ach, moc se omlouvám," vyhrkla Taranee.
"Budu se o tebe starat, slibuju. Jsi můj..."
"To vím taky," odsekl foťák. "Mohla bys mě konečně zbavit všech těch fotek? Jsem hrozně přecpaný."
Will a počítač se pustily do práce, a než se Taranee nadála, rozzářil obrazovku velký oranžovožlutý list.
"Můžu vidět další?" ptala se Taranee nedočkavě. "Páni, ty jsou ostré! Chtěla bych se naučit, jak je zvětšit a upravit a..."
Na obrazovce se objevilo obří bílé kolo-nej-větší z bílých hub. Byl to záběr seshora a hned vedle té překrásné muchomůrky se krčila ošklivá vrásčitá hnědá houba, které si Taranee předtím nevšimla.
"Fuj, to je hnusný," utrousila Taranee. "Jak to, že jsem tu prašivku neviděla? A ještě k tomu je celá rozostřená. Doufám, že to není chyba foťáku."
Obrázek bílé houby ze strany neměl chybu! V pozadí se v řadě tísnily desítky melých houbiček a připomínaly korálkový ocásek. Podzimní slunce dopadalo na sametové kloboučky a každá houba vrhala stín do jasně zelené trávy.
"Páni, to je dílo!" vydechla užasle Will. "Jsou úžasné! Ale co je tohle?"
Ukázala na stín, který do celé kompozice vůbec nezapadal. Taranee zavrtěla bezradně hlavou.
"Nemám tušení."
"Georgi," obrátila se Will na počítač, "mohl bys to prosím zvětšit?"
Vzápětí se na obrazovce ukázal detail toho podezřelého stínu. Tmavá skvrna vypadala jako nějaká podivná boule. George se usilovně snažil obrázek zaostřit, ale nešlo to.
Will začala listovat ostatními fotkami. Záhadný stín se objevil ještě na několika dalších. Vtom si Taranee všimla, že jeho tvar odpovídá obrysu té staré hnědé houby, která jí zkazila záběr obřího bělostného klobouku. Na poslední fotce byla jak vrásčitá prašivka, tak její pokroucený stín.
"Ta stará hnědá houba tam určitě nebyla," poznamenala Taranee. "Když jsem to fotila, byly tam jen samé bílé houby. To přece není možné!"
Will přikývla. Celé to bylo hodně podivné. Zapnula tiskárnu a slušně ji poprosila, jestli by mohla ty obrázky vytisknout. Nejdřív se ozývalo jen samé brumlání a vzdychání-tiskárna předstírala, že ji bolí břicho-ale nakonec se do toho pustila. Jakmile vyjel poslední obrázek, Will ho zdvihla proti světlu. Rozmazaná prašivka tam byla pořád.
"Taranee, myslím, že bychom se co nejdřív měly sejít s ostatními," prohlásila Will naléhavě. "Co když je to případ pro W.I.T.C.H.?!"
"Máš pravdu," přisvědčila Taranee. "Mám dojem, že Irma šla k Hay Lin nacvičovat na soutěž talentů. Nejlepší bude, když vyrazíme hned!"

Žádné komentáře:

Okomentovat